Pietarsaareenkin on saatu Toriparkki. Sillä on oikein nimikin: Toriparkki Ludvig. Kuvaavaa toki on, että vaikka itse parkkihalli on valmis, eivät nettisivut toimi kunnolla vieläkään. Vanha sananlasku sanoo, että: ”Mitä isot edellä, sitä pienet perässä”. Siitä taitaa olla täälläkin kysymys. Kun itse kuulin ensimmäisen kerran hankkeesta, olin vähän skeptinen sen suhteen. Olen kyllä kiitollinen siitä, että kaupunki kehityy, mutta en vain itse osannut nähdä, että täällä olisi ollut tarvetta parkkiluolalle. En osaa edelleenkään.
Pietarsaaressa on käyty keskustelua siitä, että ihmiset eivät ole oikein löytäneet Toriparkkiin. Joku kertoi nähneensä kuvan, jossa tyhjässä parkkihallissa oli nuori mies skeittaamassa. Koko hallissa ei ollut auton autoa. Edelleen Pietarsaaren Sanomien lyhyt uutinen kertoo, että lähes parinsadan autopaikan hallissa oli joulua edeltävänä sunnuntaina vain kaksi autoa. Teiden varret ja tori olivat täynnä. Mutta ei kyse ole löytämisestä, ei näin pienessä kaupungissa ole vaikeuksia löytää yhtään mitään. Ongelma on siinä, että Toriparkin hinnat ovat liian korkeat. Täällä parkkihinnat ovat samaa tasoa, kuin Vaasan Toriparkissa. Palvelut ja tarjonta eivät kuitenkaan ole lähelläkään Vaasan tasoa. Toisaalta esimerkiksi Kokkolassa sekä Chydeniuksen että Halpa-Hallin parkkitalot ovat ilmaisia. Molempien kaupunkien, Kokkolan ja Vaasan palvelut ovat aivan toista luokkaa Pietarsaareen verrattuna.
28.12. julkaistussa Pietarsaaren Sanomien uutisessa kerrotaan, että Toriparkissa voidaan odotella jopa parikin vuotta, että ihmiset oppivat käyttämään parkkia. Luonnollisesti kaupungissa ajatellaan, että myös teiden varsilla olevia parkkipaikkoja vähennetään ja niitä muutetaan maksullisiksi. Jos saan toimia profeettana, niin kerron, että siitä on seurauksena se, että keskustan yrittäjät alkavat moittia sitä, etteivät asiakkaat enää tule keskustaan. Itse asiassa täällä on kokeiltu maksullisia parkkipaikkoja aina silloin tällöin, mutta aina ne ovat poistuneet. Näin pienessä kaupungissa ei vain kukaan halua maksaa pysäköinnistä. Ei ainakaan paljoa. Sanon nyt senkin, että minä en aio maksaa koskaan pysäköinnistä tässä kaupungissa. Asun sen verran lähellä keskustaa, että menen sinne pyörällä ja kauppareissuni suuntaan automarketteihin, joissa parkkitila on ilmaista. Jo nyt monia Pietarsaaren kivijalkakauppoja vaivaa se ongelma, että tavaraa ei ole hyllyssä. Aina voidaan toki tilata, mutta sen osaan itsekin. Ja usein olen sen tien valinnutkin.
Luulen, että kaiken pohjalla on joillakin tahoilla vallitseva harhakäsitys siitä, että Pietarsaari on jotenkin houkutteleva kaupunki. Ja tässä kaupungissa on paljon hyvää ja kaunista. Tämä ei vain ole niin elinvoimainen, niin houkutteleva ja niin vetävä, kuin mitä jotkut tästä ajattelevat. Ja siksi ison kaupungin parkkijärjestelyt ja parkkihinnoittelu yhdistettynä pienen kaupungin palveluihin on tuhoon tuomittu yhdistelmä.
Olen myös ollut skeptinen toriparkille, kunnes eräs rakennuttajien edustaja sai ylipuhuttua minut kertomalla minkä ihmisvyöryn H&M ja Cubuksen avaaminen saman katon alle aiheuttaa.
Puhumattakaan siitä, kuinka suurella innolla ihmiset alkavat kantamaan ihan Halpa-Hallista saakka ruokakasseja tulevan kytkennän kautta puoli-ilmaiseen toriparkkilaitokseen.
Mielenkiintoista on myös, että hyvä ystäväni kertoi lounasreissulla jättäneensä torille parkkiin auton torstaina. Yllätys, yllätys oli tuulilasissa pikavoitto. Otti pysäköinninvalvojaa hihasta, joka ystävällisesti selitti että pysäköinti torilla on kielletty. Mitään pysäköinnin kieltävää liikennemerkkiä ei paikalla ollut, ainoastaan ajoneuvolla-ajo kielletty, jonka ystäväni tulkitsi tietyn ajosuunnan kieltäväksi kyltiksi.
Loogistahan tietysti on, että jos autolla ei saa torille ajaa, niin eihän sitä voi ajamatta myöskään sinne pysäköidä. Selventäminen tulisi kuitenkin kyseeseen, paitsi tietysti jos kaupungilla on huutava rahantarve. Tällainen järjestely ei vain ole ehkä se asukasystävällisin keino kasvattaa kaupungin kirstua.
Mietin vain, että nämä lounaalla käyvät pakettiautomassat eivät varmaan meinaa kävellä toriparkista esim. pizzerioihin, maksaa parkkipaikasta ja kuluttaa puolet lounasajasta kävelemiseen. Voi olla että permon huoltoasema sekä abc voittavat tässä köydenvedossa.
Joka tapauksessa olen itse varautunut maksullisiin pysäköinteihin ja parkkisakkoihin asiakaskäynneillä ja tavaranhakureissuilla, mutta missä se näkyy? Asiakkaaltahan nekin viimekädessä täytyy rokottaa.
Helppoahan se minunkin jälkiviisaana täältä taustalta on huudella, mutta kieltämättä kiekkopaikkojen muuttaminen esim. nordeapankin edustalla puoleentuntiin (ei riitä aina asioiden hoitamiseen) aiheuttaa enemmänkin vihantunteita kaupunkia vastaan, kuin rakkaudenosoituksia maksulliselle toriparkille, jota et voi autolla käydä edes katsomassa maksutta.
Toivon, että tähänkin löytyy jokin järkevä ratkaisu ja toivon keskustan yrittäjiä ajatellen, että se ratkaistaisiin pian.
Jarmo Patana
Kiitos Jarmo kommentista. Ollaan samoilla linjoilla. Mielestäni on hyvä, että H&M ja Cubus tulivat uuteen kauppataloon. Haluaisin edelleen nähdä sen entisen Asian Gardenin rötiskön katoavan keskustasta. Koko tuo kortteli on ollut enemmän tai vähemmän häpeäksi kaupungille. Edelleen mielestäni on hyvä, jos torille saadaan enemmän elämää. Nyt se on ollut vain parkkialueena ja muuten se on melko autio. Pelkästään istumapaikkoja lisäämällä siellä voisi kuvitella viihtyvänsä. Lisäksi, kun joku tuo siihen pienen kahvilavaununsa ja tarjoaa torikahveet, niin avot.
Täällä on tosiaan vallalla ajatus, että kielloilla ja pakottamalla saadaan ihmiset ruotuun. Itse en usko siihen. Pietarsaaren pienuus näkyy siinäkin, että on todella harvinaista joutua parkeeraamaan kovin kauas siitä kohteesta, johon on menossa. Malko usein par kierrosta korttelin ympäri riittää siihen, että jostakin vapautuu se yksi ruutu, jonka tarvitset. Ja tämä vain ruuhka-aikaan. Muuten tilaa on hyvin.
Itse asiassa pietarsaarelainen (ja kaiketi yleismaailmallinen) ilmiö on sekin, että rahantarvetta paikataan vain hintoja nostamalla. Niin tehdään vuokrien kohdalla, jossa tuttu yrittäjä kertoi, että kaupunki oli muutaman vuoden aikana nostanut vuokria neljä kertaa. Muistelen, että joku Campus Allegrossa toimiva taho valitteli siellä vuokrien suuruutta. Kun kaupunki armollisesti päätti laittaa Rettigille tilat salibandyihmisille, niin samalla päätettiin nostaa vanhojenkin salien vuokraa. Itse asiassa vuokra taisi nousta 15 eurosta 27 euroon per tunti. Näin myös siis vaikka urheilutalolla, jossa palvelu ei parane millään tavalla. Urheilutalolla on esimerkiksi sellainenkin ärsyttävä piirre, että kun joku pelaa siellä koripalloa, niin koripallokorit ovat sitten alhaalla niin kauan, että jossakin näkee talkkarin, jolle asiasta voi sanoa. Ilman sanomista ei tapahdu mitään. Mutta se on jo toinen asia. Ehkä joskus voisi lisätä kysyntää hintoja laskemalla? Mene ja tiedä.
No mutta, mihinkäs se positiivinen ajattelu unohtui?! Nimittäin: kun (jo noin vuonna 3050) Uumaja on merenkurkun alittavalla tunnelilla liitetty Pietarsaaren esikaupungiksi, ja näin saatu eliminoitua – jos nyt ei ihan kokonaan, niin ainakin siirrettyä kauemmaksi hamaan tulevaisuuteen – tätä kaupunkia uhkaava vakavampi ongelma: liiallinen suomalaistuminen: noista parkkipaikoista käydään vielä veristä taistelua, maksoi mitä maksoi! Joten vähän kärsivällisyyttä. 🤔😜😇😎
Parkkiluola ja sen II-vaihe mahdollistaa keskustan muun rakentamisen. Nyt silmiemme edessä tehdään paikallishistoriaa. Torin ja kävelykadun ja osin Etelänummen tienoo on houkuttelevaa uudisrakentamiselle, lisärakentamiselle, kerrosrakentamiselle ja käyttötarkoituksen
muuttamiselle. Asemakaava on ollut pattitilanteessa, kun suunnittelussa ja rakennusoikeuksien lisäämisessä ei ole voitu osoittaa rakentamisen edellyttämiä parkkipaikkoja. Paikat edellyttävät sopimusta luolayhtiön kanssa, mutta ovat tarjolla, jos vaikka ent.apteekkitalon kerroslukua lisättäisiin tai Armiron kauppakujalla tehtäisiin samoin (pari esimerkkiä).
Parkkiluola on historiallinen avaus ydinkeskustan suunnittelulle. Tämä on jäänyt vähälle huomiolle. Parkkiluola on nimenomaan näkijöiden hanke.
Nuo ovat kaikki hyviä näkökulmia. Ei keskusta minunkaan mielestäni ole ollut jotenkin niin hyvä ja valmis, ettei sille tarvitse mitään tehdä. Kyse on kuitenkin siitä(kin), että onko tämä kaupunki niin elinvoimainen ja houkutteleva, että lisärakentamista tarvitaan? Onko noille lisäkerroksille kysyntää? Eikö Maria Malm jäänyt rakentamatta, koska sen ei arveltu kannattavan? Kun on kyse rakentamisesta, ei kannata mennä aina näkijöiden mukaan. Joskus voi kuunnella talousihmistä. Itse kuvittelen olevani tuolla välimaastossa.
Välimaasto on hyvä paikka! Tarve ja talousrealismi ohjaavat toimijoita, joten
luola ei kutsu ryminällä runnaamaan. Mutta se mahdollistaa tilanteen jossa torin ympärillä olevat asunto- ja kiinteistöyhtiöt voivat toimia – lähinnä tuottamalla asuntoja. Onko halukkaita tulijoita liiketiloihin, se joutuu
tosi tarvetestiin kun Irjalan tontti pannaan koemarkkinointiin. Tai kyllä varmaan taustoissa jo touhutaan.
MM oli mammuttihanke. Odotettiin paljon saatiin liian vähän mitoitukseen nähden. Syksyllä 2008 alkanut
taantuma vei halut lopullisesti. MM hehtaaritontti on surullinen muistotanner epäonnistumisesta. Mutta, se alue alkaa nopeasti kiinnostaa kun Asematien alikulku yhdistää keskustan cittarinseutuun. Asemaakaava alituksesta on jo nähtävillä. Kaupunki myös omistaa MM:n alueen ja voi kaavoittajana ja omistajana vaikuttaa alueen käyttöön. Siinä saattaisi olla Halpa-Hallin uusi liikepaikka. Saman väylän varrella
HH Cittari Prisma Lidl Rautia…….näkijän linssi on kirkas 🙂
Mielenkiintoisia näkymiä. Tuo alikulku on minunkin mielestäni tärkeä askel. Itse asiassa näillä (ehkä vähän sameilla) laseilla nähtynä se on tärkeämpi kuin tuo parkkiluola. Halpa-Hallin sijainti keskellä keskustaa on ongelmallinen nyt, koska heillä on ihan surkea tavaran purkupaikka. Isot rekat pysäköivät kapean tien varteen tukkien koko toisen kaistan. Siinä olisi voinut arkkitehtikin olla aikoinaan hereillä.
Aika näyttää mitä suunnitellaan, mitä toteutetaan ja minkälaisia surullisia muistotantereita tänne vielä kertyykään.
Ps. Huomasit varmaan, että eilisessä PS Pulssissa valiteltiin jo torin pysäköintikiellosta.
Välimaastossa oleminen on juuri sitä, sivusta seuraamista.
Pietarsaaren tulevaisuus ei näytä mielestäni kovinkaan hyvältä, vaikka Asematiestä tulisi Bulevardi. Minun mielestäni ongelma (valtakunnallinen) on se, että ei ole syytä mennä enää kivijalkaputiikkiin.
Ajattelin itse joulunalla, että tilaanko tavaroita netistä, vai haenko putiikista. Netistä tilasin paljon. Miksi? No kun kaupassa ei saa nettikaupanhintojen erotuksella mitään, paitsi jonottaa kassalla. Täytyy nyt rehellisyyden nimissä tunnustaa, että hain kyllä kivijalkamarketista myös jotain pientä, lahjakortteja. Nekin olisin varmaan saanut netistä, en tiedä.
Palvelu on se, jonka vuoksi haen tiskikoneen Expert-Höglundilta, selitän tarpeeni ja annan ammattitaitoisen myyjän päättää minkä valitsen, en vertaa kotona.
Tunnen paljon ihmisiä, sekä rikkaita että köyhiä. Rikkaiden ja köyhien asiat eivät Pietarsaaressa ole muuttunut miksikään. Rikkaat pyörittävät yrityksiään ja bisneksiään, köyhät taistelevat aina samaan loppukuuhun kituutellen.
Se mikä on muuttunut, on tämä välimaasto. Nyt ruvetaan olemaan tilanteessa, että viimeisetkin Componentan sata ja Rettigin toiset, ovat päivänsä leimanneet ja siirtyneet kortistoon.
Toki on usea saanut esim. OSTP:ltä töitä, muutama on muuttanut Kokkolaan ja kourallinen aloittaneet yrittämisen.
Valtaosalla jäljellejääneistä vaan tuntuu olevan lamaantuneita, siis olosuhteiden orjia. Kun ei kukaan soita ja tarjoa töitä.
Eräs ystäväni on hiljattain avannut pienen myymälän Pietarsaareen, ihmetteli että miksi ei kukaan ole kiinnostunut tulemaan töihin. En meinannut uskoa korviani, kun hän päivitteli, että työttömälle kun ehdottaa töitä, niin melkein sylkäistään naamaan, että ”enhän mä nyt voi illalla tehdä töitä kun olen aina ollut päivätöissä”. Siis saisin palkkaa vain saman verran kun nyt on työttömyyspäiväraha, tai että ”Onko tuossa noin huono palkka, mä sain Componentalla tuplasti enemmän”. ”Tuo työ ei ole mun arvoinen, en voi per*e pystyssä nostella laatikoita 12 € tunti, hikihän siinä tulee”. ”Siis minähän olen laborantti, en mikään purkanmyyjä”
Tämä tarkoittaa sitä, että ihmisillä on oikeus olla valtion ”leivällä” kotona. Siis miksi tehdä mitään, jos ainoa ero on, että saa rakkulat käteen. En tiedä vaivautuisinko itsekään enää tuossa tilanteessa.
Jos minulla ”on oikeus” olla kotona ja valtio maksaa vuokran ja saan vielä rahaa, niin miksi hel**ssä aamulla nousen ylös?
Pointti on se, että jos jollain tavalla tätä suurta resurssia voisi käyttää vaikkapa viikonloppuvalvontaan kaupungissa, ettei tarvitsisi enää päivitellä että miten ne nuoret on ruvennut käyttämään huumeita ja ties mitä lasolia juovat koulupuistossa. Tai olisi yksi ”työllistettävä” vaikkapas paketoimassa lahjapaperiin lahjaostokset niin voisi tulla mieleen, että en taidakaan tilata vohvelirautaa netistä, vaan menen kauppaan josta saan sen valmiiksi paketoituna. Tiedän samalla työllistäväni yhden syrjäytymisvaarassa olevan henkilön ja mielelläni (ainakin niin kauan kun on millä maksaa) maksaisin hinnan, vertaamatta verkkokaupan tilausautomaattiin tai iwissiin (vai mikä tää uusi trendipellehalpapaikka on).
Toivottavasti nyt Seppälä pysyisi Pietarsaaressa talousvaikeuksista huolimatta.
Jos Pietarsaari olisi menestyvä paikka, kuulisi yrittäjiltä enemmän positiivista palautetta.
Eräs tuttuni teki konkurssin hiljan, ja totesimme yhdessä että kun tilanne on se, että ihmiset menevät kivijalkaliikkeeseen hypistelemään tavaroita, tenttaamaan myyjältä Galaxy viitosen ja iphonen eroavaisuuksia ja tekemään ostopäätöksen. Ostopäätös on se, että ostetaan se puhelin verkkokaupasta.
Myyjä oli ainoastaan ilmainen konsultti, ja asiakkaasta tuli päivän kallein, sillä monet asiakkaat kääntyivät ovella kun kesti niin kauan. Kyseinen asiakas ei tuntenut pahaa oloa, eikä huonoa omatuntoa, kaikkihan näin tekevät.
”Tyhmyydestä sakotetaan” sanoi eräs kaveri, kun totesin että olisin saanut nettikaupasta puhelimeni halvemmalla.
Rahan pakonomainen säästö ja tieto tai tunne säästöstä, on muuttanut perustavanlaatuisesti ihmiset.
Tämä on se syy miksi MINÄ en usko, että kivijalkakaupalla, parkkihalleilla, lähikuvan -apteekkitalolla eikä asematiellä ole minkäänlaista tulevaisuutta. Jos telkkarit ja muut härpäkkeet saa prismasta ja vielä bonukset päälle (joka tuntuu käteisen rahan jälkeen olevan vahvin ihmisen liikkeellepaneva voima). Sekin kauppa varmaan pian muuttuu itsepalveluksi. Kukaan ei enää halua maksaa palvelusta, joka ainakin minut vielä (toistaiseksi) saa hyvälle mielelle. Eletään niin kuin raha olisi loppumassa maailmasta, päinvastoin rahaa on joka päivä enemmän kuin koskaan aiemmin.
Rahan merkitys on jotenkin muuttunut yhteiskunnassa. Raha on se kaikki. Siksi synnytään ja se pitäisi saada mukaan kun kuollaan. Pian varmaan voi kuolinilmoitukseen ja hautakiveen saada oman ”nettoarvonsa” painettuna, ettei nyt vain kenellekään jäänyt epäselväksi mikä mies se oli.
Joo, tiedän että sivuan aihetta, eikä tämä ole oikea paikka avautua. Tiedän myös sen että moni ajattelee, että helppohan tuollaisen kultalusikka-Jukan on sieltä huudella. Voin puolustuksekseni kyllä sanoa, että minä olen myös ollut välillä työtön ja välillä grillillä 7 € tuntipalkalla yöt, tiedän mitä se on.
En tiedä mikä voisi tilanteeseen tehdä muutoksen, mutta toivoisin että joku viisaampi keksisi, ihmiset voi tänään kaikkea muuta kuin hyvin. Olkoon aihe mukana iltarukouksessani tänään ja tulevina iltoina.
Jarmo Patana
Kuten itse, Jarmo totesitkin, niin loppua kohti mentiin jo uuteen aiheeseen. Mutta hyvä aihe silti. Kommentoin muutamia ajatuksia tuolta alusta päin aloittaen:
1. Kivijalkakauppa. Olen tästä samaa mieltä. Kävin itse asiassa eilen juuri Multitronicilla (Vai mikä se on? No siinä TV-Storen tiloissa) Meillä ei ollut erityistä ostotarvetta, mutta vanha koulukaverini Miika siinä asiallisesti palveli yhtä asiakasta. Kaksi muuta odotti kärsivällisesti ja me siinä katselimme tavaraa. Tässä oli tilanne täsmälleen se, että yhden asiakkaan palveleminen vei sen verran aikaa, että itse olisin joka tapauksessa lähtenyt pois, jos olisin ostoksilla ollut. Lisäksi se on jo toinen kerta, kun kävelen ulos samasta kaupasta. Silloinkin palvelun saaminen kesti liian kauan, kun yksi ihminen palvelee montaa asiakasta. Sitä edellisellä kerralla kävin samassa liikkeessä ja hyllyssä ei ollut iPhonen laturin piuhoja. Olisi kyllä voitu tilata, mutta menin autoon ja tilasin netistä.
Edelleen muistelen, kuinka velipoika osti kodinkoneita uuteen taloonsa. Hän meni mainitsemallesi Höglundille ja antoi listan koneista, jotka oli valinnut. Myyjän ei siis tarvinnut myydä, vaan katsoa ainoastaan hinnat näille laitteille. Veljeni sanoi vielä myyjälle, että ei haluaisi ostaa samoja koneita Kokkolasta, mutta että aikoi kysyä sieltäkin. Kovassa uskossa mies vakuutteli, että Kokkolaan ei tarvi mennä, mutta kovan laskemisen jälkeen samojen kodinkoneiden (siis täsmälleen samat mallit ja merkit) hinta jäi satoja euroja kalliimmaksi Pietarsaaressa. Miksi?
Lukemattomat kerrat olen mennyt Pietarsaarelaisliikkeeseen, kysynyt jotakin tuotetta ja katsellut, kun myyjä etsii kuvastosta sopivaa tavaraa. Silloin on sama tilata itse.
2. Työllisyydestä. Tuokin on vähän kumma kuvio. Ymmärtääkseni sitä on paljon Suomessa valiteltu, että työtä ei kannata ottaa vastaan. Eli nimenomaan niin, että kun tarjotaan matalapalkkaista hommaa, niin muut edut loppuvat. Jos ihmisellä on työttömyyskorvaus ja asumistuki, niin voi olla että pienellä palkalla jää vähemmän käteen, kun noista tuista. Vaikea on motivoida itsensä liikkeelle, jos tilanne on todella tuo.
3. Yleisesti. Sellainenkin ilmiö on todettava, että kaupungissa on laskujeni mukaan enää viisi ottomaattia. Torilla ja siinä vanhan Marketorin kulmalla, Prismassa kaksi ja Cittarissa yksi. Mieleeni ei tule enää muita. Se kertoo tietysti ennenkaikkea siitä, että käteistä rahaa käytetään aina vain vähemmän. Se kertoo myös siitä, että Pietarsaari ei ole kovin suuri kaupunki, koska täällä ei ole kysyntää (tai kannattavuutta) edes pankki-automaateille. Kuten totesin edellisessä postauksessani, niin Pietarsaari ei kasva, eikä ole kasvanut vuosikymmeniin.
[…] « Toriparkki […]
[…] itse kirjoittanut toriparkista jo aiemmin. Se ei aikanaan kuulunut omiin suosikkeihini, eikä se tietääkseni parkkitilana ole vieläkään […]