Itsenäisyyspäivän alla saatiin aikaan jonkilainen kohu legendaarisen Tuntematon sotilas -elokuvan esittämisajankohdasta. Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskuksen väki sai omalla urhoollisella taistelullaan pelastettua Suomen lapset kauhealta kohtaloltaan ja vuosikausia kello 14.00 esitetty ohjelma siirrettiin alkamaan klo 17.00. Lähes Tali-Ihantalaan verrattava torjuntavoitto kaiketi?
Itse elokuvasta on aika jo monelta osin ajanut ohitse. Spontaanin naurunremahduksen aiheutti sotilaspastori, joka joukkosidontapaikalla lähestyi haavoittunutta tai kenties kuolevaa sotilasta tuolla otsikon kysymyksellä: ”Veli, tuntuuko vaikealta?”. Kysymyksenä se on aivan yhtä korni, kuin YLEn toimittajan esittämä kysymys linnanjuhlien ensikertalaiselle: ”Tuntuvatko juhlat hienoilta?”. Harva siihen kai vastaa kieltävästi.
Laitoin kuitenkin merkille, että tuossa vanhassa Edvin Laineen ohjaamassa versiossa on monella tapaa vielä Jeesuskin tai ainakin usko esillä. Sotilaspastori mainitsee hänet puhuessaan, toisaalla vänrikki rukoilee kuolevan kanssa ja välillä sotilaat huutavat vielä Jeesusta apuun hädän hetkellä. Mietin siinä elokuvaa katsoessani, että ei mahtaisi olla enää tämän päivän elokuvissa mahdollista.
Ei Jeesus-nimen mainitseminen elokuvassa tee silti siitä hyvää tai huonoa. Jotakin meidän ajastamme kertoo kuitenkin toinen tarina, joka tässä kontekstissa jäi mieleeni elämään. Kuulin nimittäin pienestä päiväkotilaisesta, joka oli tullut päiväkodista silmin nähden vaivaantuneena kotiinsa. Huolehtivat vanhemmat olivat selvitelleet lapselta tämän kiusaantumisen syytä ja lopulta oli käynyt ilmi, että päiväkodissa oli pakotettu kiroilemaan.
Kun kieltämättä uskomattomalta kuulostavaa tarinaa kuitenkin vakavissaan selviteltiin, kävi ilmi, että joulusta kerrottaessa ja joululauluja laulettaessa oli nimi ”Jeesus” arvatenkin pulpahtanut esille. Lapsukainen ei kaiketi ollut koskaan kuullut Jeesus-nimeä käytettävän muutoin kuin kirosanana. Niinpä hänen mielessään Jeesus-nimi assosioitui kiroiluun. Sen enempää kuvailematta me useimmat tiedämme ne kirosanat, jotka sisältävät tuon nimen tai ovat sen väännöksiä. Lapsen väärinkäsitys on mielestäni surullinen tosiasia.
Rohkenen uskoa lukijaani niin paljon, että vaikka et jakaisikaan kanssani kristillistä vakaumusta, etkä uskoisi Jeesukseen enempää kuin yhtenä historian hahmona, et kaiketi sinäkään pidä tuollaista kehitystä pelkästään positiivisena. Vaikka rakastankin Suomea kaikista sen puutteista ja heikkouksista huolimatta, on mielestäni matka talvisodan aikana rukoilevasta presidentistä Jeesus-nimeä kirosanana pitävään lapseen aavistuksen turhan pitkä.
Tästäkin huolimatta toivon sinulle rauhaisaa joulunodotusta ja suloista uutta vuotta.
Sota ja Jeesus tuntuu kyllä yhdistelmänä aika epäilyttävältä Mitä apua siitä Jeesuksen rukoilusta oli silloin sodan aikana? Siunasiko Jeesus kaiken sen verenvuodatuksen. antoiko lisää tappoaseita? Ehkäpä päiväkotilapsukainen ei ollutkaan niin kovin väärässä tästä kirosanasta?
Hei Tammikuu ja tervetuloa taas kommentoimaan. Jos tuo sinun nimimerkkisi antaa viitteitä iästäsi, meillä molemmilla on se haaste, ettemme ole itse olleet siellä sodassa.
Siinä olen kanssasi samaa mieltä, että Jeesus ja sota eivät ole ideaalein yhdistelmä. Jonkinasteista kapea-alaisuutta näkökulmassasi edustaa kuitenkin ajatus siitä, että Jeesusta olisi tarvittu verenvuodatusta siunamaan tai lisää tappoaseita tarjoamaan. Siinä me ihmiset pärjäämme aivan hyvin itse. Ne sotaveteraanit, jotka ovat minulle sodasta jutelleet, kertoivat pyytäneensä Jeesukselta varjelusta tai rohkeutta pelon ja kauhujen keskellä. Yksi heistä teki myöhemmin ratkaisunsa seurata Jeesusta, koska omien sanojensa mukaan ”vain varjelus voi selittää sen, että hän selvisi sodasta”.
Heidän kokemustensa mukaan rukoilusta oli apua. Mutta eihän tässä ollut sinulle mitään uutta tai yllättävää. Kaiken tämän toki tiesit jo ennestään, kunhan vain halusit vähän sohaista, eikö? 😉
TOtta toinen puoli! _ Hyvää joulua!
Hyvää joulua!
>> ”Veli, tuntuuko vaikealta?”<<
Kyllä tuntuu, ahistaa! 😉
Nimittäin tämä WordPress aika ajoin. Eikös meillä molemmilla ole aikaisempaa kokemusta siitä, että päivittäminen (virheen korjaamisen jälkeen) ei tahtonut onnistua muuten kuin hävittämällä koko postaus, ja alkamalla alusta? Taisin olla tuolloin jo siirtynyt omaan blogiin, joten ilmiö oli molemmissa? Tuo lienee aikojen saatossa korjautunut, en ainakaan minä ole siihen samalla tavalla törmännyt. Nyt törmäilen "tilastolliseen itsepetokseen", jonka WP aiheuttaa kun päivittää jälkikäteen aikoja sitten tehtyjä postauksia. Muistaakseni sinun blogissasi oli jonkinlainen tiedote, että omat vierailut eivät aiheuta tilastomerkintää, niinkuin ei luonnolliseti pitäisikään aiheuttaa. Tässä mun omassa sitä (tiedotetta) en ole huomannut, mutta ei niistä normaalisti tulekaan, muuten kuin tuossa edellä mainitussa tilanteessa. Kokeilin nääs laittaa jälkikäteen "salli kommentointi" -ruutun ruksin, ja jouduin luonnollisesti klikkaamaan "päivitä" -osiota jokaisen postauksen kohdalla erikseen. Sellaista yrityksen ja erehdyksen kautta takkuamista. Kun olin poistunut, panin tyytyväisen hämmästyneenä merkille että jopas aiheutti ryntäyksen blogille! Oli nimittäin yht'äkkiä monia kymmeniä käyntejä tullut lisää. Sama nyt takaisin päin päivityksessä. Eli jotenkin WP:ltä katoaa "suhteellisuudentaju" tai jotain, k.o. tilanteessa vaikka itse blogin isäntä on kirjautuneena.
Eilen vielä mystiikkaa (jopa vainoharhaisuutta) lisäsi, – ollessani kirjautuneena – yläpalkkiin ilmestynyt kirjoitus: "Onneksi olkoon, olet voittanut palkinnon. Vastaa vielä 5 sekunnin lisäkysymykseen", hymiön kera. No, lisäkysymys oli 1-10 asteikolla pallukoita, millä todennäköisyydellä suosittelisin WP:tä kavereille. Herra yksin tietää mihin tuolla klikkauksella sekaannuin (ehkä joudun perumaan suosittelun) 😉
Että miksikö tätä sinulle vuodatan? No, tämähän on sillä lailla kummallisesti rakennettu, että vaikka se on pinnalta suomenkielinen, tulee "ameriikankieli" heti vastaan jos vähänkin syvemmälle tunkeutuu. Enkä ole löytänyt foorumia jossa voisin tämän vuodattaa tukijengille på finska.
Mitä luulet onko mahdollisesti niin, että ilmaisversion on tarkoituskin "ajaa" kansa päivittämään ammattilaisversioon, tai poistumaan näyttämöltä?
P.S. Tämä testaa samalla sen, onko moderaattori oman bloginsa suhteen hereillä. 🙂
Tiedoksi: Löysin kuin löysinkin jonkinlaisen foorumin, johon ihan Suomen kieli kelpasi. Laitoin tuon jutun sinnekin jokseenkin tuollaisena. Saas nähdä, kuinka äijän käy. 😉