Se on sitten tehty! Viikingin Testamentti on luettu ja haluan tuoreeltaan välittää joitakin ajatuksia, mitä se minussa herätti.
Tony Halmeesta voidaan sanoa, että hän oli järkälemäinen, hiomaton timantti. Rehellisen suorasukainen sekä sanoissaan, että teoissaan. Melko eriskummallinen ilmiö suoran toiminnan miehenä eduskunnassa, jossa paremminkin harrastetaan sen kaltaista shakinpeluuta, jossa siirtojen välillä vastapeluri ehtii peittyä hämähäkinseitteihin.
Testamentti on karun kaunistelematon kuvaus siitä, mitä meidän edeskäyvät oikeasti Arkadianmäellä puuhaavat. Mieleeni muistuu kaukaa takavuosilta, liekö ollut urbaani legenda vai tositarina, mutta Helsingin Sanomissa kerrotaan olleen seuraavanlainen työpaikka-ilmoitus: ”Ammattitaitoinen maalari saa paikan. Huomio, merimiesmönjärit älkää vaivautuko!”
Tuota ilmoitusta ja Tonyn mietteitä mukaellen voisi laatia politiikkaan liittyvän ilmoituksen: Sopiva kansanedustaja saa paikan. Politiikka on kuitenkin jo aikaa sitten ollut sen verran kiveen veistettyä, että idealistit älkää vaivautuko!
”Mä oon aina sanonut, että suvaitsevaisiksi itseään kutsuvat ihmiset on oikeasti aivan helvetin suvaitsemattomia. Jos joku rohkenee olla eri mieltä kuin ne, niin se ei ole ihminen ollenkaan, vaan joku perkeleen esikartanosta noussut hirviö, joka tulee syömään pikkulapset …”
Halmeen vaalimenestys näyttää herättäneen voimakkaita reaktioita. Yhtenä mainittakoon tapaus josta ylläoleva lainaus, ja joka liittyy siihen kun Maija Vilkkumaa ylitti rajan, jota Tony ei sietänyt nimittäen häntä natsiksi sekä radio-ohjelmassa, että blogissaan. Josta suivaantuneena Halme marssi poliisiasemalle tekemään rikosilmoituksen. Lopputulos oli, Tonyn sanojen mukaan, että Vilkkumaa ”vetäytyi koloonsa murjottamaan vetäen bloginsakin pois.”
Oma lukunsa olisi myöskin Hazardin, Tonyn kuoleman jälkeen tekemä ala-arvoinen hasardi, joka onneksi kävi edes jossain määrin omaan nilkkaan!
Tässä muutamia poimintoja kirjasta, jonka lukemista suosittelen:
”Mutta kansa on puhunut, pulinat pois. Oli kieltämättä komea hetki mennä luovuttamaan valtakirja eduskunnan puhemiehelle. Mulla oli isänmaallinen tunne rinnassa ja mä halusin nyt lunastaa ne lupaukset, mitä olin antanut, ja tehdä kaikkeni sen työtätekevän suomalaisen puolesta …”
”Mä halusin tosissani opetella mun uuden työpaikan tavat. Mulle ei tuottanut mitään vaikeutta kysyä joltain neuvoa, jos mä en tietänyt jotain. Se on typerää ylpeyttä leikkiä tietävänsä jotain, jos oikeasti kompassi oli jäänyt toisten verkkareiden taskuun …”
”Mä hankin suomen kielen sanakirjan, jota pidin aina mukanani eduskunnan istunnoissa, että ymmärsin sanoiko joku oikeasti jotain vai brassailiko vaan sivistyssanoilla, joita ei kukaan ollut ennen kuullut …”
”Me oltiin jo heti istuntokauden alussa sovittu, ettei Veksi ole mukana kuin korkeintaan kuusi kuukautta. Jo työsopimusta tehdessä saatiin todiste, miten helpolla rahaa jaettiin, kun kyse oli omista eduista. Vallin oli ilmoittanut luottamusmiehelle tekevänsä vain määrä-aikaisen sopimuksen, mutta oli tipahtaa tuolilta, kun oli kuullut vastauksen. -Tee vain sopimus koko neljästä vuodesta, niin saat palkan koko ajalta. Kansanedustaja ei nimittäin voi lain mukaan irtisanoa avustajaansa! Joopa joo …”
”Mä läksin eduskuntaan ihan tosissani ollen siinä ehkä hieman lapsellisessa uskossa, että yksi ihminen voi muuttaa koko suomalaisen poliittisen kentän, kulttuurin ja rakenteen. Mä ajattelin, että kun mä sivallan sanan säilällä yhtä terävästi ja lujaa kuin aiemmin nyrkeillä kehässä, niin johan alkaa tapahtua …”
”Mä olin iloinen ja onnellinen ja tunsin tulleeni oikeaan taloon, kunnes mut pudotettiin hyvin nopeasti kanveesille. Kansanedustajat, jotka vielä muutama tunti sitten olivat hymyilleet kuin Hangon keksit ja luvanneet olla kaikessa mun tukena, iskivät veitsen selkään ja tosi syvälle vastustaen lähes kaikkea mitä perussuomalaisten eduskuntaryhmä esitti. Soini lohdutti, että ”tää on vaan politiikkaa”, mutta en mä halunnut olla mukana sellaisessa politiikassa, jossa sanotaan toista ja tehdään toista. Raamatussakin kehotetaan katsomaan ihmisen käsiä, eikä hänen huuliaan mikä mun nähdäkseni tarkoittaa sitä, että teot merkitsevät, eivät puheet …”
Jos yhteisten asioiden ajaminen on sellaista kuin Zyskowiczin sanotaan todenneen, että ”hän ei lähde koskaan Tony Halmeen aloitteisiin mukaan, vaikka olisivat hyviäkin”, miten voidaan odottaa minkään muuttuvan?
Tony Halme ainakin yritti! Tässä kohtaa haluan yhtyä Timo Soinin sanoihin: ”Toivottavasti Jumala on Tonylle armollinen.”
Olihan toi oman aikansa legenda. Mutta kyllä Tonykin jäi historiaan enemmänkin suurista puheistaan, ei niiden tasolle yltäneistä teoista. Ehkä ne suuret sanat sitten ajan myötä kasautuivat painoksi T:n harteille, ja sitten tapahtui mitä tapahtui. Mene ja tiedä.
Uskon kuitenkin että T:n elämä olisi ollut helpompaa jos olisi osannut suhtautua omaan tekemiseensä realistisemmin, ja osoittanut sen myös lausunnoissaan.
>>Olihan toi oman aikansa legenda. Mutta kyllä Tonykin jäi historiaan enemmänkin suurista puheistaan, ei niiden tasolle yltäneistä teoista.>>
Ottaen huomioon eduskuntatyöhön liittyvän vastapuolen ehdotusten torpedoimisen, tottakai noin kävi! On ihme, että edes joku asia noissa oloissa etenee. Eritoten kun kysymyksessä on mies, jota valtaeliitin mielestä kansan ei missään tapauksessa olisi pitänyt mennä valitsemaan! Ei ihme, että kansanäänestystä eri asioihin liittyen vastustetaan kaikin voimin.
Minun silmissäni Tony Halme kuitenkin jää historiaan miehenä joka ainakin yritti, kuten postaus ilmaisee. 😉
Kun nyt haistelen valtaeliitin tuntoja ja vakavaa huolestumista Perussuomalaisten kiusallisesta menestyksestä, voin melkeinpä nähdä ajatukset heidän päänsä sisällä: ”Pitikö meidän mennä luomaan järjestelmä jossa kansa pääsee valitsemaan uuden eduskunnan! Tästähän ei tule mitään kun kiittämättömät typerykset sotkevat kuviot.” 😉
Presidentin valtaoikeudet
Minussa asuva poliittinen tarkkailija pohdiskeli päänsä puhki sitä, mikä kumma saa poliittisen valtaeliitin vapaa-ehtoisesti vähentämään sellaisen poliittisen keulakuvan, kuin presidentin oikeuksia. Jopa siinä määrin että Suomen tasavallan Presidentistä halutaan tehdä juhlakalu, kuin Suomen lippu jolla juhlistetaan tilaisuuksia, mutta se pysyy muuten piilossa vaikuttamatta mihinkään.
Jostakin tarkkailijan mieleen tulvahti äkisti ahaa-elämys!: Poliittisen historian vaiheen jonakin heikkona hetkenä, on ote päässyt sen verran lipsumaan, että presidentti valitaan suoralla kansanäänestyksellä. Joten ihmekös tuo, -jos kerran tuota tehtyä ei enää saa tekemättömäksi, että tärkeimmäksi intressiksi on muodostunut presidentin riisuminen vallasta!
Poliittinen tarkkailija haluaa kuitenkin (varovaisena miehenä) sanoa tähän loppuun varmuuden vuoksi: saatan olla tietysti väärässäkin. 😉
Ettei se kuitenkin ole se ”management by perkele” ja heikot sortuu elontiellä, ja marisijat menkööt helevataan.
Anteeksi Veli-Pekka, mutta nyt meni allekirjoittaneen kohdalla yli hilseen! Joten voitko täsmentää?
Täsmennykseen saattaa muuten olla aihetta minullakin, koska en ole varma tunnemmeko toisemme. Saatat nimittäin ihmetellä miksi TaLePani pyytää täsmennystä kommenttiin, joka on osoitettu Tapani Lehtolalle? Tämä johtuu siitä että kirjoitan postaukset omalla nimelläni, kun taas kommentoin aliakseni, eli TaLePanin nimellä. 😉
No minä nyt tarkoitin ehkä, että miksi kaiken pitää olla niin ”järkälemäistä” kuten Tony Halme?
>>No minä nyt tarkoitin ehkä, että miksi kaiken pitää olla niin “järkälemäistä”>>
Tuo nyt on minun henkilökohtainen kuvaukseni Tony Halmeesta, eikä hän toden totta ollut mikään pikkupoika! Kuvaavaa on kun entinen telakkapomo Martin Saarikangas, joka muuten oli Tonyn sanojen mukaan ainoa, joka vilpittömän oloisesti toivotti tervetulleeksi eduskuntaan totesi: ”on hyvä kun eduskuntaan tulee muitakin miehen kokoisia eikä pelkkiä mikkihiiriä.” Saarikangas lienee itse pari metrinen.
”Järkälemäisyys” sinänsä, sen paremmin kuin pienuuskaan ei ole tavoite, mutta minkäs mies mitoilleen mahtaa. 😉
Kiitos TaLePani tästä postauksesta! Tuo suvaitsevaisuuteen liittyvä kommentti on kyllä aika raflaava, täytyypä käyttää sitä joskus jossain 😀
Kiitos kiitoksista! En usko että Tony panisi pahakseen, vaikka tuota (suvaitsevaisuus) kommenttia laajemminkin viljeltäisiin. 😀
Poliittinen(?) manifesti
Poliittinen tarkkailija on seurannut viime aikaista uutisointia ja laittanut hämmästyneenä merkille, että Suomi näyttäisi ajautuvan lähes sisällissotaan, jos nykyhallituksen valitsemalta linjalta poiketaan. Puhumattakaan vähintäänkin euroopan laajuisesta katastrofista!
Onneksi vaaleihin ei enää ole kovin pitkä matka, sillä muuten saattaisi käydä niin, että osapuolet rusikoisivat toisensa niin pahasti, ettei kansalla olisi mistä valita! 😀
Tarkkailija on sinisilmäisyydessään kuvitellut, että vaalit ovat sitä varten että suunta voidaan muuttaa, ellei olla vallitsevaan tilanteeseen tyytyväisiä.
Koska tarkkailija liittyy läheisesti kristillisiin kuvioihin ja uskoo vakaasti siihen mitä Raamattu opettaa sekä menneisyydestä, nykyhetkestä, että tulevaisuudesta, hän yrittää kuvitella miten suu sitten pannaan kun maata hallitaan teokraattisesti! Vieläpä siten, että pyhät jotka nykymaailmassa otsikoidaan nimellä ”pahat” hallitsevat maailmaa!
… ”He heräsivät eloon ja hallitsivat yhdessä Kristuksen kanssa tuhat vuotta.” (Ilm. 20:4)
Tonyllä on kuolemattomia lauseita mm: ”Näytä mulle tyytyväinen feministi, niin mä näytän sulle Jari Sillanpään tyttöystävän.”
Taitaa olla Toni niin, että tuohon lauseeseen liittyvää syvällistä viisautta ei kannata nykysuomessa julkisesti analysoida, jos omaa vähänkin rauhaa rakastavan luonteen. 😀
Oli sillä Tonyllakin näköjään hetkensä:
”Jos te nytten puollatte näitä minun muutamaa lakialoitettani, jotka Suomen kansalle kuuluvat, niin pääsette minusta vähin äänin eroon neljän vuoden päästä. (Ed. Ala-Nissilä: Miksi pitäisi päästä?) Muuten minunlaisiani voi olla täällä neljän vuoden kuluttua kymmenittäin, ja sitä te ette kestä.”
Ainakin Persuja on nykyään eduskunnassa kymmenittäin, joskaan ei neljän vuoden päästä tuosta vuodesta 2003, mutta jälkijättöisesti kyllä.
Koko Tonyn puhe:
http://www.vauva.fi/keskustelut/alue/2/viestiketju/1336301/hyva_kirjoitus_aiheena_yksi_eduskunnan_parhaista_p
>>Ainakin Persuja on nykyään eduskunnassa kymmenittäin>>
Niinpä, ellei nyt sitten käy niin että NATO tulee ja ”vapauttaa” meidät naapuripostauksessa mainituista väärin äänestämisen kauheuksista! 😀
[…] https://korpialttari.com/2011/04/01/tribuutti-miehelle-joka-sentaan-yritti-2/ […]