”Väittely on keskustelun kuolema.” -Kitty O’Neill Collins
Meilla kaikilla ihmisillä on joitakin vahvuuksia. Siinä missä toinen on musikaalinen, on joku urheilullinen, luova tai graafisesti lahjakas. Oma vahvuuteni on aina liittynyt verbaliikkaan. Oli sitten kyseessä puheiden pitäminen tai keskustelu, olen siinä aina pärjännyt ja joskus jopa loistavasti onnistunut. Sillä on myös ollut vaikutusta elämääni ja elämänfilosofiaani. Tälläkin hetkellä työtäni voi rehellisesti kuvata puheammattilaisen työksi, vaikka muitakin osa-alueita siihen liittyy. Olen myös aina uskonut siihen, että hyvin perustelemalla, asiallisesti keskutelemalla ja sopivasti retoriikalla höystämällä voi saada toisen ihmisen ymmärtämään kovinkin erilaisia näkemyksiä. Ehkäpä minun sisälläni todella asuu pieni diplomaatti/idealisti, mutta olen aina ajatellut, että ”pidetään vähän palaveria, niin kyllä se siitä etenee”.
Olen muutamille läheisilleni kertonut, että sekä työssäni että seurakuntakuvioissa uskoni keskustelun tehoon on täysin kuollut. Työni liittyy suurelta osin Israelin valtioon ja se ei ole koskaan suosittu aihe. Oli sitten kysymys palestiinalaistilanteesta, lähi-idän rauhasta tai teologisista linjauksista suhteesta juutalaisiin tai loputtomista eskatologisista väittelyistä, aina on joku joka on täysin eri mieltä asioista. Seurakunnissakin olen kiertänyt takuulla keskivertojannua enemmän ja niissä törmännyt mitä erilaisimpiin keskustelunaiheisiin. Voit marssia mihin tahansa seurakuntaan ja keskustella toimintatavoista, liturgiasta tai konsepteista, Pyhän Hengen voitelusta tai markkinoinnista, nuorista, vanhoista, perinteistä ja uudistamisesta ja jokaisesta aiheesta saat kuulla hyviä, huonoja, outoja, typeriä, mielenkiintoisia ja innovatiivisia mielipiteitä.
Se, mikä sitten loppujen lopuksi jää jäljelle on syvä käsitys, että loppujen lopuksi et voi juurikaan vaikuttaa toisen ihmisen ajatuksiin. Jos joku on päättänyt olla eri mieltä ja on päättänyt olla tajuamatta omia perustelujasi, on täysin mahdotonta tehdä mitään. Tässä siteeraan Raamattua: ”Sillä niin on: puheen paljous enentää turhuutta. Mitä etua on ihmisellä siitä?” (Saarnaaja 6:11). Ehkäpä mietit, että miksi ihmeessä sillä on mitään väliä, mitä joku toinen ajattelee? Sillä on se merkitys, että seurakuntakuvioissa ja hengellisessä työssä esiintyy myös usein opetuslastenkin osoittama asenne: Hän ei ole yksi meistä. New International Version sanoo asian kaikkein selvimmin: ”Master,” said John, ”we saw a man driving out demons in your name and we tried to stop him, because he is not one of us.” Luukas 9:49. Näinpä sitten joudut kohtamaan ihmisiä, jotka ajattelevat, ettet ole yksi heistä ja yrittävät samaan tapaan pysäyttää sinut.
Miksi sitten roikun mukana? Siitä yksinkertaisesta syystä, että minulle Jeesus on silti tärkeämpi kuin se, että ymmärtääkö joku minua. Sitä elämän täytetyttä, sisältöä, varmuutta ja rauhaa ei silti mikään muu voi minulle suoda. Vaikka en enää jaksa uskoa kanssaihmiseen, uskon silti Jobin sanoin: ”Mutta minä tiedän lunastajani elävän, ja viimeisenä hän on seisova multien päällä.” (Job 19:25)
Jumalalla lienee parhaat (konkreettisimmat) kokemukset siitä, miten vaikeaa ”ihmisjäärän” ajatusmaailmaa on muuttaa. Ja Hän on sentään Jumala! 😀
Mitä tulee keskustelun kuolemaan, eiköhän yksi tehokas (mahd. yhteydestään irrotettu) lauseke ole: ”Joka tahtoo väittää vastaan, tietäköön ettei meillä ole sellainen tapa” … Tai jotain sinnepäin. 😛
Kaiken kaikkiaan Raamattu tosiaan kertoo aika tarkan kyvä ihmisen jääräpäisyydestä ja seurakuntahistoria puolestaan osoittaa meidän ylimaallisen kykymme irroitella Raamatun jakeita ja tekstejä asiayhteydestään ja tulkita niitä omien mieltymystemme mukaisesti. Tähän sortunee meistä jokainen. Joskus tietoisesti, usein tahattomasti. (Eli ilman tarkempaakaan tietoa)
Joo ei se tää skene taida vielä puhumalla muuttua. Välillä onneksi tulee onnistuneita keskusteluita. Pääasiassa ehkä kuitenkin nuoremman polven kanssa. Joidenkin kanssa taitaa olla parasta olla edes yrittämättä…
Keskustelusta sen verran että eilinen solu wisaclubilla oli mielestäni sitä mitä kaikki tuntui kaipaavan. Mika veti hyvän puheen jonka jälkeen avutui paikka keskustelulle. Siihen osallistui lähes jokainen jossakin vaiheessa iltaa. Rentoa ajatusten vaihtoa siitä miten saada usko näkymään omassa arjessa ja sitä kautta innostettua ihmisiä mukaan.
Hyvä, että homma toimii. Oli oikein ikävä porukaa tuolla tein päällä. Eteenpäin, sanoi mummo lumessa…
Moi taas!
Entäs henkilökohtaiseen persoonaan liittyvät piirteet?
Tunnistan itsessäni lukuisia piirteitä jotka eivät edesauta rakentavaa keskustelua. Minussa asuu myös oikeassaolemisen synti hyvin syvällä.